Świeżonka wieprzowa
Świeżonka wieprzowa
Składniki:
- 1 kg świeżonki wieprzowej (podgardle, boczek, karczek, łopatka – pokrojone w kawałki),
- 5÷6 cebul,
- 4÷5 ząbków czosnku,
- papryka mielona ostra i słodka,
- pieprz, sól, musztarda Dijon,
- tłuszcz do smażenia (słonina, smalec),
- cząber, tymianek, oregano, majeranek,
- 15÷20 dag grzybów świeżych (prawdziwki, podgrzybki lub pieczarki) albo 2 dag suszonych,
Przygotowanie:
- Suszone grzyby namoczyć na noc, odcedzić, pokroić w paski, wywaru nie wylewać!
- Grzyby świeże oczyścić, pokroić w plasterki.
- Mięso pokroić na kawałki wielkości 2÷3 cm, oddzielić kawałki tłuste od chudych, cebulę pokroić w plasterki.
- Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, dodać najpierw tłuste kawałki, po wytopieniu i rozgrzaniu osmażyć mięso aż do zrumienienia.
- Odsunąć mięso na bok, albo przełożyć je do rondelka, oprószyć grubo zmielonym pieprzem i solą, dodać paprykę ostrą i słodką, przyprawy ziołowe.
- Na pozostałym tłuszczu najpierw usmażyć pokrojone grzyby, potem cebulę, połączyć z mięsem i prużyć (zapiekać z dodatkiem wody lub wywaru grzybowego) do odpowiedniej miękkości.
- Zagęścić złotą zasmażką.
- Na koniec dodać majeranek.
- Można doprawić do smaku odrobiną musztardy dijońskiej, jeśli ktoś lubi – przecieru pomidorowego.
Podawać z dodatkiem świeżego pieczywa, z kaszą, makaronem albo z ziemniakami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]