Sztuka mięsa z ziemniakami w sosie koperkowym
Sztuka mięsa z ziemniakami
w sosie koperkowym z wołowiny z kością. Potrawa smaczna bowiem i pożywna. Gotowana wołowina jest mianowicie potrawą polecaną w różnych dietach.
Składniki:
- 80 dag wołowiny (mostek, krzyżowa),
- 25 dag włoszczyzny,
- 5 dag cebuli,
- sól,
- ½ liścia bobkowego,
- 2 – 3 szt ziela angielskiego i pieprzu,
- ½ litra sosu koperkowego,
Przygotowanie:
- Mostek przerąbać w poprzek żeber na pasy o szerokości 8 – 10 cm, opłukać, włożyć do wrzącej, poprzednio osolonej wody, dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem.
- Włoszczyznę umyć, następnie oczyścić, opłukać.
- Cebulę obrać, przekroić na dwie połowy, zrumienić, kładąc też przekrojem na gorącą płytę.
- Gdy mięso jest prawie miękkie, dodać włoszczyznę i cebulę, dogotować.
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w bardzo grubą kostkę, następnie zalać wrzącą wodą, ugotować prawie na miękko, odcedzić.
- Przyrządzić również sos koperkowy.
- Do sosu włożyć ziemniaki, osolić, dogotować, dodać koperek, wymieszać ze śmietaną.
- Ugotowane mięso wyjąć z rosołu, pokroić w poprzek włókien na średniej grubości plastry lub na kawałki (z mostka, szpondra nie usuwać żeber).
- Mięso ułożyć na półmisku, zalać sosem z ziemniakami. Sztuka mięsa z ziemniakami jest gotowa do podania.
- Oddzielnie podać kiszone ogórki lub mizerię.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]