Temperatura i czas pieczenia ciasta
Temperatura i czas pieczenia ciasta
Temperatura i czas pieczenia to parametr krytyczny przy naszych domowych wypiekach. Obydwa parametry (czasy wypieku i temperaturę) podałem jako zakresy. Konkretne przypadki najlepiej przećwiczyć samodzielnie. Pieczenie to proces obróbki polegający na ogrzewaniu w piekarniku w środowisku nagrzanego powietrza. Temperatura pieczenia zawiera się w granicach od 160 ÷ 250 °C.
W zależności od typu potrawy pieczenie trwać może od kilkunastu minut, aż do 3 godzin. Gdy pieczenie ciasta rozpoczyna się od niskiej temperatury, po czym następuje jej podwyższanie – ciepło jest rozprowadzane powoli i równomiernie, następuje wyrośnięcie ciasta. Następuje duży ubytek wody – wysuszanie. Po podniesieniu temperatury powstaje na wypieku smaczna skórka, jednocześnie wysuszanie powoli się zmniejsza. Ciasta można piec, gotować i smażyć, a otrzymuje się makarony, kluski, pieczywo zwykłe (chleby), półcukiernicze (chały, strucle) i cukiernicze (ciasta, ciastka, torty).
Jak zrobić przykładowe ciasto na przykład “Kruche”?
W skład ciasta kruchego wchodzą: mąka, tłuszcz, niekiedy śmietana, cukier i żółtka. Do ciast kruchych używa się mąki krupczatki, cukru-pudru, żółtek ugotowanych. Jeżeli wyroby mają zachować kształt – np. babeczki, dodaje się surowe żółtka. Do kruchego ciasta można użyć margaryny, smalcu, lecz najlepsze ciasto kruche będzie przy zastosowaniu masła. Każdy tłuszcz do ciasta kruchego powinien być bardzo świeży.
Przy wyrobie ciast kruchych kluczową rolę odgrywa utrzymanie prawidłowego stosunku tłuszczu do mąki, który zawiera się między 35 ÷ 100%.
Temperatura i czas pieczenia – tabela.
Temperatura i czas wypieku
Rodzaj ciasta | Temperatura wypieku [°C] | Czas wypieku [min.] |
---|---|---|
Kruche | 180 - 220 | 10 - 20 |
Półkruche | 160 - 200 | 15 |
Piernikowe | 160 - 180 - 200 | 15 - 45 - 60 |
Drożdżowe | 180 - 200 | 20 - 30 |
Biszkopt | 160 - 180 - 200 | 15 - 40 |
Piaskowe | 160 - 200 | 40 - 60 |
Ptysiowe | 230 - 250 | 10 - 15 |
Francuskie | 250 | 10 - 20 - 30 |
Krucho-drożdżowe | 200 | 10 - 20 - 30 |
Półfrancuskie śmietankowe | 250 | 10 - 30 |
Półfrancuskie serowe | 250 | 10 - 30 |
Półfrancuskie drożdżowe | 180 - 220 | 20 |
Bezy | 90 - 100 | 20-30 |
Ptysie, szarlotki półkruche z jabłkami | 250 - 270 | 30-40 |
Piernik | 150 | 25 |
Pizza | 220 | 20 |
Chleb na zakwasie | 220 - 230 | 45 - 55 |