Tort makowy z masą kawową
Tort makowy z masą kawową
ciasto:
- 8 jaj,
- 25 dkg cukru-pudru,
- 25 dkg maku,
- wanilia,
- skórka cytrynowa,
- 1 łyżka miodu,
- 6 dkg tartej bułki,
- 4 – 5 dkg gorzkich migdałów lub olejek migdałowy,
- 2 dkg masła do smarowania formy,
- 2 dkg tartej bułki,
masa kawowa:
- 3 jaja,
- 20 dkg cukru,
- 3 dkg kawy ziarnistej,
- 25 dkg masła,
- 1 kieliszek spirytusu,
lukier pomadkowy kawowy:
- 30 dkg cukru,
- ⅛ l wody,
- ½ łyżki octu (6%),
- napar z kawy pozostałej z przyrządzania masy,
Przygotowanie:
- Tortownicę posmarować masłem, wysypać tartą bułką.
- Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę o gęstym sitku.
- Migdały sparzyć, obrać z łupinek, zemleć.
- Żółta utrzeć z cukrem na pulchną masę, na żółtka wyłożyć warstwami: pianę, mak, tartą bułkę, wanilię, miód, skórkę cytrynową, lekko wymieszać, wyłożyć do przygotowanej tortownicy, piec w średnio gorącym, dobrze nagrzanym piekarniku około 40 minut.
- Zimny biszkopt przekroić na 2 krążki, przełożyć przygotowaną masę kawową.
- Wierzch i boki pokryć lub polukrować lukrem pomadkowym kawowym.
- Tort makowy można łączyć z kruchym ciastem.
- Upiec krążek z ciasta kruchego, posmarować cienko kwaskową marmoladą i nałożyć na wierzch przełożony tort makowy.
- Tort makowy z masą kawową pokryć masą lub polukrować.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]