Tort truskawkowy na piaskowym cieście
Urodzinowy tort truskawkowy na piaskowym cieście, rewelacyjny, nie tylko na urodziny. Można go polecić – do zrobienia nie tylko ze świeżych owoców, choć oczywiście taki jest najsmaczniejszy.
Składniki:
Ciasto:
- ½ kostki masła,
- 4 jaja,
- 1 szklanka mąki,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cukru,
Nadzienie:
- 1 kubeczek dobrego jogurtu,
- 1 kubeczek śmietany kremówki (36%),
- 3 – 4 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- ½ kg truskawek,
- 1 galaretka truskawkowa,
Tort truskawkowy na piaskowym cieście
– przygotowanie:
- Ucieramy ciasto piaskowe: najpierw masło z cukrem,
- Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku,
- Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec pianę.
- Pieczemy w dużej tortownicy niezbyt wysoki placek.
- Żelatynę moczymy w wodzie i przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
- Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy jogurt, na końcu płynną jeszcze żelatynę.
- Połowę truskawek dzielimy na połówki i delikatnie łączymy ze śmietaną.
- Na wystudzonym spodzie kładziemy warstwę kremu truskawkowego.
- Na wierzchu układamy pozostałe truskawki, zalewamy krzepnącą galaretką truskawkową.
Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia, podajemy tego samego dnia.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]