Vol-au-vent z brukselką
Vol-au-vent z brukselką z ciasta półfrancuskiego śmietankowego.
Przepis na pasztecik, będący elementem kuchni francuskiej, upieczony w kształcie okrągłej formy, w środku pustej, wypełnianej po upieczeniu swoistym nadzieniem. Najczęściej bywa to ragoût z kurczaka i pieczarek. Może też być napełniony innym nadzieniem: warzywami, mięsem, rybą.
Składniki:
ciasto:
- ¼ kg mąki pszennej,
- 20 łyżek masła lub margaryny,
- ½ jaja,
- 2 żółtka,
- 10 dag śmietany (5 łyżek),
- ½ jaja do posmarowania ciasta,
nadzienie:
- ½ kg brukselki,
- sól, cukier,
- ½ litra sosu beszamelowego,
- zielenina,
Przygotowanie:
Przyrządzić ciasto:
- Przesianą mąkę posiekać z masłem, osolić, połączyć z jajem, żółtkami, śmietaną, szybko wyrobić.
- Wynieść ciasto do chłodnego pomieszczenia na 12 godzin.
- Następnie wałkować, upiec spód w tortownicy i 2 obrączki.
- Brukselką oczyścić ze zwiędłych zepsutych liści, opłukać, wrzucić na wrzącą wodą, lekko osolić, ocukrzyć, przykryć pokrywą.
- Gdy zagotuje się, odkryć na chwilę, aby umożliwić uchodzenie z parą gorzkich olejków, po czym dogotować do miękkości.
Przyrządzić sos beszamelowy.
- Ugotowaną brukselkę odcedzić, połączyć z sosem.
- Formę vol-au-vent złożyć, zagrzać w piekarniku, do środka włożyć brukselkę.
- Podawać na gorąco na okrągłym półmisku.
Zamiast z brukselką – vol-au-vent można zrobić z kalafiorem, szparagami, pieczarkami, mięsem, rybami, drobiem, dziczyzną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]