Wątróbka cielęca smażona sauté
Wątróbka cielęca smażona (sauté)
Składniki:
- 60 dag wątróbki cielęcej,
- 2 – 3 dag mąki,
- 8 dag cebuli,
- 4 dag tłuszczu,
- pieprz, sól,
- 3 dag masła,
Przygotowanie:
- Wątróbkę opłukać, osączyć, zdjąć błonę, usunąć żyły, pokroić w plastry grubości 1,5 cm, 2 dag tłuszczu rozgrzać, usmażyć na nim krążki cebuli na złoty kolor.
- Zdjąć z patelni.
- Porcje wątróbki oprószyć pieprzem i mąką.
- Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron.
- Pod koniec smażenia włożyć cebulę, dodać masło, chwilę smażyć z wątróbką (wątróbka powinna być z wierzchu zrumieniona, wewnątrz różowa).
- Po usmażeniu oprószyć solą i zaraz wydać.
- Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać smażoną cebulą.
- Wątróbka cielęca smażona sauté podawać z ziemniakami, z jarzyną z wody, sałatką lub surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
