Zając po polsku w śmietanie
Zając po polsku
w śmietanie.
Mięso to ma swój charakterystyczny aromat, z czym wiąże się jego wartość smakowa. Mięso dziczyzny pojawia się na rynku w okresach dozwolonych na odstrzał, ale trzeba pamiętać, że największą wartość smakową ma mięso ze zwierzyny na początku zimy i jesienią. W późniejszym okresie, w zimie może być już dość twarde. Pozyskane świeże mięso wymaga dość długiego okresu dojrzewania, najlepiej w pozycji wiszącej, w chłodnym, przewiewnym miejscu. Okres ten może trwać nawet do 3 tygodni. Po sprawieniu i podziale tuszy mięso z tylnej części powinno być po raz drugi poddane dojrzewaniu w zaprawie z octu lub warzyw.
Składniki:
- 1 comber zajęczy i tylne skoki,
- 5-10 dag słoniny,
- 2-3 dag mąki, sól,
- 5 dag tłuszczu,
- karmel, bajc,
Zaprawa z octu:
- woda, ocet do smaku,
- 4 dag cebuli,
- ziele angielskie, pieprz,
- 2 liście bobkowe,
Podprawa:
- ¼ l śmietany,
- 2 dag mąki,
- sól,
Przygotowanie:
- Zająca sprawić, zaprawić octem na 3 – 4 dni.
- Wyjąć z zaprawy, ostrym, małym nożem ściągnąć błony z combra i ud (ostrożnie).
- Mięso naszpikować, posolić, omączyć.
- Rozgrzać tłuszcz, mięso obsmażyć na ciemnozłoty kolor na silnym ogniu, przełożyć do rondelka, podlać zaprawą, dodać cebuli i przypraw z zaprawy, udusić pod przykryciem do miękkości, podlewając w miarę potrzeby zaprawą i wodą.
- Mięso wyjąć, sos podprawić śmietaną z mąką, przetrzeć, zagotować, posolić, jeśli trzeba zabarwić karmelem, włożyć mięso, dusić.
- Mięso podzielić, podawać na długim półmisku, “zając po polsku” – oblany przetartym sosem.
- Podawać z makaronem, kluskami kładzionymi, francuskimi, purée z ziemniaków, buraczkami.
- Można też go podać z borówkami, z chrzanem albo z sałatką z czerwonej kapusty.
Karmel przyrządzić w następujący sposób: 2 dag cukru zrumienić na złoty kolor na patelni, wlać 3-5 łyżek wody, zagotować.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]