Zapiekanka z makaronu i mięsa lub kiełbasy
Zapiekanka z makaronu i mięsa lub kiełbasy
to dobra propozycja na szybki posiłek. Pozwala na zagospodarowanie pozostałości mięsa z poprzedniego obiadu. W ten sposób przyłączamy się również do akcji niemarnowania żywności.
Składniki:
- 30 dag makaronu (kolanka, rurki lub nitki),
- ¼ kg mięsa pieczonego lub duszonego,
- 1 kostka przyprawy do zup,
- 5 dag cebuli,
- 4 dag tłuszczu,
- sól, pieprz,
- 2 dag masła do posmarowania formy,
- 2 dag tartej bułki,
Przygotowanie:
- Makaron zalać dużą ilością wrzącej, osolonej wody, zamieszać, gotować przez 20 – 25 minut, odcedzić, przelać na cedzaku wrzącą wodą, osączyć.
- Obrać cebulę, posiekać, zrumienić na tłuszczu.
- Mięso duszone, gotowane lub pieczone przepuścić przez maszynkę do mięsa.
- Wszystkie składniki połączyć razem, dodać kostkę przyprawy do zup rozpuszczonej w 1–2 łyżkach wody, sól, pieprz do smaku, wymieszać.
- Włożyć do rondla posmarowanego masłem, posypanego tartą bułką.
- Masę wyrównać przyciskając łyżką do dna i boków rondla.
- Wstawić do gorącego piekarnika na 30 – 40 minut.
- Gdy brzegi zapiekanki zrumienią się, okrążyć nożem dookoła masy, przyłożyć okrągły półmisek, wyłożyć.
- Makaron pokroić na porcje, podawać z sosem gorącym i surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]