Zrazy cielęce zawijane z szynką lub boczkiem
Zrazy cielęce zawijane z szynką lub boczkiem
to doskonałe danie, gdzie można wydobyć cały delikatny smak cielęciny i podkreślić go dodatkami. Potrawa jest trochę pracochłonna, ale doskonale zwraca naszą pracę swym aromatem.
Składniki:
- 50 – 60 dag mięsa bez kości z frykanda II, III,
- 5 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- 5 dag cebuli,
- 10 dag szynki gotowanej lub boczku wędzonego albo pasztetu,
- 5 dag koncentratu pomidorowego,
- papryka, cukier,
- 1 łyżeczka siekanego koperku,
Przygotowanie:
- Najpierw mięso opłukać, obrać z powięzi, pokroić skośnie w poprzek na cztery płaskie, szerokie porcje.
- Potem każdy kawałek mięsa pobić niezbyt mocno tłuczkiem zwilżonym wodą na bardzo cienkie płaty.
- Oprószyć solą, papryką, dodatkowo włożyć 2 – 3 paski wędzonego boczku, zwinąć ciasno w rulonik, spiąć drewnianymi szpilkami (można użyć wykałaczek).
- Zrazy osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na rumiano.
- Przełożyć do płaskiego, dopasowanego wielkością rondelka, dodać obraną, pokrojoną w krążki i usmażoną cebulę, podlać wodą rozmieszaną z pomidorowym koncentratem, dusić powoli pod przykryciem do miękkości.
- Na koniec duszenia oprószyć resztą mąki, przyprawić do smaku solą, szczyptą cukru, wyjąć drewniane szpilki, zagotować.
- Ułożyć na półmisku.
- Wreszcie oblać sosem, posypać siekanym koperkiem.
- Zrazy cielęce zawijane podawać z ziemniakami albo z kaszą perłową, krakowską i surówką z warzyw.
- W ten sam sposób przyrządza się zrazy z szynką lub pasztetem, którym należy smarować uformowane płaty mięsa i następnie ciasno zwijać.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]