Mięso - potrawyPRZEPISY

Zrazy cielęce zawijane z szynką lub boczkiem

Zrazy cielęce zawijane z szynką lub boczkiem

to doskonałe danie, gdzie można wydobyć cały delikatny smak cielęciny i podkreślić go dodatkami. Potrawa jest trochę pracochłonna, ale doskonale zwraca naszą pracę swym aromatem.


Składniki:

  • 50 – 60 dag mięsa bez kości z frykanda II, III,
  • 5 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • 5 dag cebuli,
  • 10 dag szynki gotowanej lub boczku wędzonego albo pasztetu,
  • 5 dag koncentratu pomidorowego,
  • papryka, cukier,
  • 1 łyżeczka siekanego koperku,

Przygotowanie:

  1. Najpierw mięso opłukać, obrać z powięzi, pokroić skośnie w poprzek na cztery płaskie, szerokie porcje.
  2. Potem każdy kawałek mięsa pobić niezbyt mocno tłuczkiem zwilżonym wodą na bardzo cienkie płaty.
  3. Oprószyć solą, papryką, dodatkowo włożyć 2 – 3 paski wędzonego boczku, zwinąć ciasno w rulonik, spiąć drewnianymi szpilkami (można użyć wykałaczek).
  4. Zrazy osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na rumiano.
  5. Przełożyć do płaskiego, dopasowanego wielkością rondelka, dodać obraną, pokrojoną w krążki i usmażoną cebulę, podlać wodą rozmieszaną z pomidorowym koncentratem, dusić powoli pod przykryciem do miękkości.
  6. Na koniec duszenia oprószyć resztą mąki, przyprawić do smaku solą, szczyptą cukru, wyjąć drewniane szpilki, zagotować.
  7. Ułożyć na półmisku.
  8. Wreszcie oblać sosem, posypać siekanym koperkiem.
  9. Zrazy cielęce zawijane podawać z ziemniakami albo z kaszą perłową, krakowską i surówką z warzyw.
  10. W ten sam sposób przyrządza się zrazy z szynką lub pasztetem, którym należy smarować uformowane płaty mięsa i następnie ciasno zwijać.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x