Zupa szparagowa
Zupa szparagowa.
Składniki:
- 50 – 60 dag szparagów,
- 25 dag włoszczyzny,
- 1 ½ l wody,
- ⅛ l śmietany,
- 2 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- 1 – 2 żółtka surowe),
- sól, cukier,
Przygotowanie:
- Szparagi opłukać, wpierw oczyścić z włókien, odciąć główki i ugotować je osobno w małej ilości wody osolonej i lekko ocukrzonej.
- Następnie warzywa umyte, oczyszczone i opłukane, oraz pozostałe szparagi zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, osolić i ugotować.
- Przecedzić wywar, szparagi przetrzeć przez sito, przelewając wywarem (można je przemielić przez maszynkę do mięsa, lub przepuścić przez gęstą siatkę).
- Podprawić zawiesiną z mąki i zimnej wody, wlać ją do zupy i zagotować.
- Dodać główki szparagowe wraz z wodą w której się gotowały, osolić dodać też cukier do smaku.
- Tuż przed samym podaniem połączyć ze śmietaną rozmąconą z żółtkami.
- Podawać z łazankami, grzankami, groszkiem ptysiowym, grzankami ostrymi.
- Zupa szparagowa może być również sporządzona na wywarze z kości, można ją również podprawić śmietanką zamiast śmietaną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]