Barszcz burakowy
Barszcz burakowy
Składniki:
- 1 ½ l wody,
- 40 dag buraków,
- ½ kg mięsa z kością,
- 20 dag kości,
- 20 dag włoszczyzny,
- ½ dag grzybków suszonych,
- 5 dag cebuli,
- ¼ – ½ l kwasu burakowego,
- sól, cukier, pieprz,
- liść bobkowy, ząbek czosnku,
Przygotowanie:
- Namoczone grzyby i opłukane kości z mięsem zalać wodą, osolić i powoli gotować.
- Na dogotowaniu włożyć włoszczyznę, zrumienioną cebulę i przyprawy.
- Osobno upiec lub ugotować w łupinach dokładnie wyszorowane, opłukane buraki.
- Gdy są miękkie, odcedzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, włożyć do przecedzonego wywaru, zagotować.
- Barszcz przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą, cukrem i kwasem burakowym.
- Podawać z fasolą perłową lub fasolą dużą «Jaśkiem», kaszą gryczaną, jajami na twardo.
- Czysty barszcz przecedzony przez gęste sito i odtłuszczony podawać z pasztecikami z ciasta francuskiego, półfrancuskiego, drożdżowego, z uszkami, paluszkami kruchymi.
- Pozostałe mięso z wywaru zużyć do przyrządzania nadzienia do pierogów, pasztecików, uszek itp.
- Barszcz burakowy przyrządza się również na rosole z szynki, na boczku i kiełbasie.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]