ObiadPRZEPISYZupy

Barszcz burakowy

Barszcz burakowy


Składniki:

  • 1 ½ l wody,
  • 40 dag buraków,
  • ½ kg mięsa z kością,
  • 20 dag kości,
  • 20 dag włoszczyzny,
  • ½ dag grzybków suszonych,
  • 5 dag cebuli,
  • ¼ – ½ l kwasu burakowego,
  • sól, cukier, pieprz,
  • liść bobkowy, ząbek czosnku,
Przygotowanie:

  1. Namoczone grzyby i opłukane kości z mięsem zalać wodą, osolić i powoli gotować.
  2. Na dogotowaniu włożyć włoszczyznę, zrumienioną cebulę i przyprawy.
  3. Osobno upiec lub ugotować w łupinach dokładnie wyszorowane, opłukane buraki.
  4. Gdy są miękkie, odcedzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, włożyć do przecedzonego wywaru, zagotować.
  5. Barszcz przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą, cukrem i kwasem burakowym.
  6. Podawać z fasolą perłową lub fasolą dużą «Jaśkiem», kaszą gryczaną, jajami na twardo.
  7. Czysty barszcz przecedzony przez gęste sito i odtłuszczony podawać z pasztecikami z ciasta francuskiego, półfrancuskiego, drożdżowego, z uszkami, paluszkami kruchymi.
  8. Pozostałe mięso z wywaru zużyć do przyrządzania nadzienia do pierogów, pasztecików, uszek itp.
  9. Barszcz burakowy przyrządza się również na rosole z szynki, na boczku i kiełbasie.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x