Biszkopt szybki
Biszkopt szybki.
Podstawą każdego tortu biszkoptowego, siłą rzeczy jest biszkopt. Ten przepis jest szybki i zawsze się udaje. Prosty, smaczny i łatwy w przyrządzaniu. Można go polecić!
Ciasto biszkoptowe: ma duże zastosowanie w naszej kuchni domowej. Podajemy je na deser do posiłków głównych i na podwieczorek dla dzieci. są również polecane w żywieniu dietetycznym. Ciasto jest puszyste, lekkie, porowate i elastyczne. Nadaje się jako podstawa tortów, ciastek tortowych, rolad itp.
Wyróżniamy trzy zasadnicze techniki wykonania biszkoptu:
- Ciasto biszkoptowe na podstawie żółtek utartych z cukrem, na zimno.
- Ciasto biszkoptowe na podstawie piany ubijanej z cukrem, na zimno.
- Ciasto biszkoptowe na podstawie jaj zaparzanych.
Składniki:
- 5 jaj,
- 1 szklanka cukru,
- 1½ szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Przygotowanie:
- Oddzielić białka, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać po trochu cukier.
- Każde żółtko osobno posolić i dodać go w czasie ubijania piany.
- Na koniec dodać mąkę i dobrze wymieszać.
- Piec w dużej tortownicy około 30-40 minut.
- Biszkopt szybki używać do tortów biszkoptowych.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]