Gulasz wieprzowy
Gulasz wieprzowy
Kto lubi pyszne dania z mięsa, na pewno nie pogardzi gulaszem z wieprzowiny. Można tu wykorzystać kawałki mięsa pozostałe po rozdzieleniu większej porcji mięsa.
Składniki:
- 70 dag wieprzowiny z kością (łopatka),
- 4 dag tłuszczu,
- 2 dag mąki,
- 10 dag cebuli,
- ½ liścia bobkowego,
- pieprz,
- sól,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokroić na kawałki, po 6 – 8 na osobę, osolić, otoczyć starannie w mące.
- Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
- Przełożyć do rondla, dodać obraną, pokrojoną w krążki cebulę, zrumienioną na tłuszczu pozostałym ze smażenia.
- Mięso podlać 125 ml wody i dusić powoli pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia podprawić resztką mąki, dodać pieprz, liść bobkowy, zagotować.
- Gulasz wieprzowy podawać na okrągłym półmisku z kaszą, ziemniakami, kluskami ziemniaczanymi, makaronem i surówką z warzyw.
- Do gulaszu można dodać jeden ząbek czosnku, szczyptę papryki, 1 – 2 łyżki konserwy pomidorowej.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]