Kapusta kiszona zasmażana
Kapusta kiszona zasmażana –
Tradycyjne polskie danie – jako dodatek do wielu dań, w tym do tradycyjnego “schabowego z kapustą”. Pyszna, jest to moja ulubiona potrawa, robiona przez pokolenia… Również z grzybami, albo z wieprzowymi żeberkami.
Składniki:
- 80 dag kapusty kiszonej,
- 5 dag słoniny lub boczku wędzonego,
- 1 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- 5 dag cebuli,
- sól,
- ½ dag kminku,
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną posiekać nożem na mniejsze części, zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać cukier, tłuszcz, przykryć.
- Odkryć na chwilę, gdy się zagotuje.
- Dogotować pod przykryciem, dodać kminek.
- Słoninę lub boczek pokroić w drobną kostkę, stopić.
- Skwarki odsunąć na bok patelni, na pozostałym tłuszczu zrumienić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, zmieszać ze zrumienioną na złoto zasmażką, rozprowadzić zimną wodą, zagotować.
- Połączyć z kapustą i skwarkami, posolić do smaku, dodać szczyptę cukru doprawić kwasem kapuścianym z beczki.
- Kapusta kiszona zasmażana może być podawana z mięsem, ziemniakami, knedlami czeskimi.
- Kapusty kiszonej bardzo kwaśnej nie płukać, najwyżej odcisnąć trochę przed gotowaniem.
- Odciśniętym kwasem można zakwasić inne potrawy.
Kapusta kiszona zasmażana z grzybami
Składniki:
- 80 dag kapusty kiszonej,
- 5 dag tłuszczu,
- 2 – 3 dag grzybów suszonych,
- 3 dag mąki,
- 5 dag cebuli,
- sól,
Przygotowanie:
- Przyrządzić jak kapustę kiszoną zasmażoną.
- Dodać grzyby ugotowane i pokrojone w cienkie paski.
- Dalej postępować jak w przepisie na „Kapustę kiszoną zasmażaną”.
Kapusta kiszona z wieprzowiną
Składniki:
- 40 dag żeberek wieprzowych,
- 80 dag kapusty kiszonej,
- 4 dag tłuszczu,
- 5 dag cebuli,
- 3 dag mąki,
- 3 dag słoniny,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz, kminek,
Przygotowanie:
- Żeberka opłukać, podzielić razem z kostkami na kawałki, osolić, oprószyć mąką, zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondelka.
- Dodać cebulę obraną, pokrojoną w talarki, zrumienioną na pozostałym tłuszczu ze smażenia, wlać ⅛l wody, dusić pod przykryciem do miękkości.
- Kapustę kiszoną pokroić, ugotować na półmiękko.
- Podduszone mięso i kapustę ułożyć warstwami w płaskim rondlu.
- O ile potrzeba, podlać wodą, dodać kminku, dusić razem.
- Słoninę pokroić w kostkę, stopić, zmieszać z 2 dag zrumienionej mąki, zesmażyć, rozprowadzić zimnym wywarem lub wodą, dodać do kapusty, wymieszać, zagotować.
- Kapustę przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i pieprzem.
- Można dodać pomidory konserwowane, lub koncentrat pomidorowy.
- Kapustę wyłożyć na okrągły półmisek lub salaterkę, z wierzchu przybrać żeberkami.
- Podawać z ziemniakami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]