Karpatka
Karpatka
to ciasto pieczone na kruchym spodzie, przykryte warstwą kremu, potem warstwą ciasta parzonego (ptysiowego). Można też przyrządzić go tylko z ciasta parzonego. Ciasto proste i szybkie w wykonaniu, bardzo efektowne i smaczne.
Składniki:
ciasto:
- 1 szklanka mąki,
- 15 dkg masła lub margaryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 jaja,
- 1 szklanka wody,
- masło lub margaryna do posmarowania blachy
masa budyniowa:
- ¼ kg masła lub margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier wanilinowy lub wanilia,
- 3 łyżki mąki ziemniaczane,
- 1 ½ szklanki mleka,
Do posypania ciasta:
- cukier-puder.
Karpatka – przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta: wodę z tłuszczem zagotować, następnie dodać mąkę i mieszając gotować nadal, zwracając uwagę, aby nie tworzyły się grudki.
- Po kilku minutach, kiedy masa zacznie odstawać od brzegów naczynia, zdjąć z ognia, ostudzić.
- Do ostudzonej masy dodać proszek do pieczenia, dodawać jaja po jednym, przez cały czas ucierając, zwracać uwagę, aby ciasto było przez cały czas gładkie.
- Ciasto odstawić aby skrzepło.
- Podzielić je na dwie części, wyłożyć każdą na wysmarowaną tłuszczem płaską blachę, piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
- Przyrządzanie masy budyniowej: miękkie masło lub margarynę utrzeć z połową szklanki cukru.
- Resztę cukru wraz z cukrem wanilinowym lub z dodatkiem wanilii utrzeć z żółtkami, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka, wlać utartą masę na gotujące się pozostałe mleko.
- Zdjąć z ognia i ostudzić, ciągle mieszając.
- Tłuszcz z cukrem cały czas ucierać, dodając po łyżeczce budyniu.
- Upieczone, zimne ciasto posmarować masą budyniową, przykryć drugim kawałkiem ciasta, przycisnąć, posypać po wierzchu cukrem-pudrem przez sitko.
- Ciasto pokroić na kwadraty.
Można przygotować «Karpatkę» na spodzie z ciasta kruchego, spód posmarować marmoladą, potem kremem. Zamiast kremu budyniowego można użyć «półtłustego kremu śmietankowego», lub «kremu russel».
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]