Keks I
Keks i domowe, dość łatwe ciasto. Pieczenie takich ciast nie jest trudną czynnością. Jeśli chcesz upiec smaczny keks możesz to zrobić – przeczytaj ten przepis.
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej;
- ¼ kg masła,
- 20 dag cukru,
- ¼ kg kandyzowanych owoców,
- 5 dag rodzynków,
- 4 jaja,
- skórka z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka rumu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- wiórki kokosowe,
- lukier,
- papier do pieczenia,
Przygotowanie:
- Formę o długości 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło ogrzane do temperatury pokojowej utrzeć mikserem ma puszystą masę.
- Porcjami dodawać cukier, sól, startą skórkę cytrynową, jajka.
- Na koniec dodać rum, przesiać ¼ kg mąki, proszek do pieczenia i dokładnie utrzeć.
- Owoce kandyzowane grubo posiekać i razem z rodzynkami obtoczyć w pozostałej mące, a następnie dodać do ciasta.
- Delikatnie wymieszać.
- Ciastem napełnić przygotowaną formę, wyrównać powierzchnię, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45—50 minut w temperaturze 170—180°C.
- Keks polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]