Kruche ciastka polskie
Kruche ciastka “polskie. ”
Żółtka oddzielić od białek, razem z cedzakiem włożyć do rondla z wrzącą wodą w takiej ilości, aby żółtka były przykryte wodą.
Składniki:
ciasto:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 20 dag masła,
- 3 gotowane żółtka,
- 10 dag cukru pudru,
nadzienie:
- 30 dag gęstego dżemu lub galarety porzeczkowej,
pomadka cytrynowa:
- 10 dag cukru,
- ½ łyżeczki octu 6%,
- 65 ml wody,
- cytryna lub kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:
Przygotowanie:
- Sporządzić ciasto kruche: żółtka oddzielić od białek.
- Razem z cedzakiem włożyć do rondla z wrzącą wodą w takiej ilości, aby żółtka były przykryte wodą.
- Trzymać około 15 minut w temperaturze 80°C, wyjąć, potem schłodzić, przetrzeć przez sito włosiane, zajmując na nim jak najmniejszą przestrzeń.
- Mąkę przesiać na stolnicę, włożyć masło, tudzież siekać z mąką szerokim nożem.
- Dodać żółtka, przesiany cukier puder, szybko zagnieść rozcierając dokładnie dłońmi wszystkie składniki i w ten sposób złączyć na jednolitą, gładką masę.
- Ciasto zostawić w chłodnym miejscu pod przykryciem na 10 minut, po czym rozwałkować na grubość 1 cm w kształcie prostokąta 30 × 35 cm.
- Wykroić trzy pasy 10 × 35 cm.
- Z jednego pasa najpierw wykroić 4 paski o szerokości 2 ½ cm.
- Szerokie pasy następnie posmarować białkiem z obu stron wzdłuż długiego brzegu na przestrzeni 2 ½ cm.
- Nałożyć wąskie paski na miejsca posmarowane białkiem z obu stron szerokich pasów.
- Lekko przycisnąć palcami a szczypcami do cukru nałożone paski “poszczypać”, zdobiąc w ten sposób ich brzegi.
- Każdy podłużny pas przekroić w poprzek na dwie części, ułożyć na blasze przenosząc ze stolnicy na szerokim, długim nożu.
- Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika na 15 − 20 minut.
- Gdy ciasto jest upieczone i zrumienione na jasnozłoty kolor, należy go wyjąć.
- Zaraz zdjąć z blachy przy pomocy szerokiego noża, ułożyć na deseczce lub na stolnicy.
Przekładanie ciasta pomadką:
Kruche ciastka polskie.
Przekładanie ciasta pomadką.
- Galaretkę lub dżem porzeczkowy lekko podgrzać, aby uzyskała konsystencję na wpół skrzepłą, nakładać łyżką na środek pasów między zdobionymi brzegami, wyrównać, zastudzić.
- Przyrządzić pomadkę cytrynową albo gdy mamy pomadkę przechowywaną podgrzać ją lekko w małym naczyniu, w czasie podgrzewania pomieszać, aby masa była na wpół płynna (nie za rzadka), włożyć do rożka zwiniętego z pergaminu (otwór na końcu powinien być mały, aby pomadka lała się bardzo cienkim strumieniem).
- Tak przygotowaną pomadką ozdabiać ciasto w poprzek pasa, kreśląc nieregularne linie.
- Gdy pomadka zastygnie, przechowywać ciasto w całości w chłodnym miejscu przez kilkanaście godzin.
Kruche ciastka “polskie” na drugi dzień kroić ostrym nożem w poprzek ciasta na kawałki o szerokości 3 cm. W czasie krojenia za każdym razem nóż wycierać o zwilżoną, czystą ściereczkę.
Dżem, o ile nie ma żywego, czerwonego koloru, można zabarwić na czerwono barwnikiem (z proporcji tej otrzymuje się około 30 ciastek).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]