Łamańce
Łamańce
podawać do musu makowego lub do utartego z cukrem, maku przyprawionego rodzynkami, wanilią itp. Dość łatwe w wykonaniu.
Składniki:
- 30 dag mąki,
- 12 dag tłuszczu,
- 10 dag cukru pudru,
- 3 dag masła do formy,
- 2 jaja,
- 1 żółtko,
- 2 – 3 łyżki śmietany,
- wanilia,
Przygotowanie:
- Zagnieść ciasto według przepisu „Ciastka półkruche z orzechami włoskimi”.
- Zostawić w chłodnym miejscu na godzinę.
- Wałkować ciasto na grubość ⅓ cm, ułożyć na posmarowanej blasze, brzegi wyrównać palcami, pokroić w kwadraty.
- Piec w gorącym piekarniku.
- Gorące zdejmować z blachy.
- Podawać do musu makowego lub do utartego z cukrem, maku przyprawionego rodzynkami, wanilią itp.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]