Nerki cielęce duszone w winie
Nerki cielęce duszone w winie
Składniki:
- 60 dag nerek cielęcych,
- 3 dag mąki,
- 5 dag tłuszczu,
- sól,
- ¼ l rosołu lub 1 kostka przyprawy do zup,
- 1 kieliszek czerwonego wina lub madery,
Przygotowanie:
- Z nerek usunąć nadmiar tłuszczu, pozostawiając warstwę nie grubszą jak 1 cm.
- Każdą nerkę naciąć głęboko, nie przekrawając całkowicie i opłukać starannie w dużej ilości wody oraz namoczyć w wodzie na 30 minut.
- Odcisnąć z wody, osuszyć, pokroić w cienkie talarki (w poprzek długości), oprószyć mąką, zrumienić na 2 dag tłuszczu.
- Nerki włożyć do rondla odpowiedniej wielkości, dodać tłuszcz ze smażenia, podlać rosołem lub ¼ wody, w której rozpuścić 1 kostkę przyprawy do zup.
- Dusić pod przykryciem do miękkości.
- Wyparowaną wodę w czasie duszenia uzupełniać.
- Gdy nerki są miękkie, odsunąć na bok.
- Sos podprawić zasmażka jasnozłota (2 dag mąki, 3 dag tłuszczu), zagotować, wlać wino, osolić, zaraz podawać.
- Nerki cielęce duszone w winie można podawać z pieczywem, ziemniakami, albo kaszą jako danie główne, albo też jako gorąca kolację.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]