Ozorki cielęce w różnych sosach
Ozorki Cielęce w Różnych Sosach
Jak przygotować ozorki cielęce? Jak je przyrządzić? Jak podać? Dokładny, choć krótki i prosty przepis na pyszne danie.
Składniki:
- ¾ kg ozorków cielęcych,
- 15 dag włoszczyzny,
- 5 dag cebuli,
- liść laurowy, ziele angielskie,
- sól,
- sos do wyboru,
Przygotowanie:
- Ozorki wyszorować pod bieżącą wodą, wyciąć ślinianki (z boku u nasady ozorka), opłukać, zalać wrzącą wodą i na wpół ugotować.
- Włoszczyznę opłukać, oczyścić, włożyć wraz z przyprawami do ozorków, dodać soli i gotować.
- Gdy mięso jest na dogotowaniu, wyjąć je, włożyć do zimnej wody, a gdy nieco przestygnie, ściągnąć z ozorków grubą wierzchnią warstwę.
- Ozorki włożyć z powrotem do wywaru i dogotować (bardzo miękko).
- Miękkie ozorki odcedzić, pokroić na 2 – 3 części wzdłuż (zależnie od wielkości).
- Podawać oblane gęstym sosem pomidorowym, chrzanowym, koperkowym, musztardowym przyrządzonym na rosole z ozorków, z ziemniakami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]