Pączki karnawałowe
Pączki karnawałowe.
Karnawał i Tłusty Czwartek to okazja do przyrządzenie pysznych domowych pączków. Jak zrobić tradycyjne, wspaniale wyrośnięte i wypieczone pączki? Zdecyduj się, spróbuj swoich sił! I zrób!
Porcja na 30—32 pączki
Składniki:
- ½ kg mąki,
- 3 dag drożdży,
- 6 żółtek,
- 6 ÷ 7 łyżek cukru,
- 6 łyżek masła (ok. 10 dag),
- 2 łyżki rumu lub spirytusu,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżeczka soli,
- starta skórka z cytryny,
- nadzienie: konfitura wiśniowa,
-
1 kg smalcu do pieczenia,
- cukier puder do posypania lub lukier,
Przygotowanie:
- Przygotować wpierw rozczyn drożdżowy z ciepłym mlekiem (gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości śmietany).
- Gdy drożdże podrosną, dodać mąkę, następnie utarte z cukrem żółtka, stopione masło, sól, dodać alkohol.
- Wyrobić ręką gładkie ciasto drożdżowe.
- Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Potem wyrośnięte ciasto, (gdy podwoi swoją objętość) przenieść na stolnicę,
- nabierać wpierw małą porcję ciasta (wielkości 2 × orzechów),
- zrobić na dłoni okrągły placuszek,
- nakładać na środek konfitury,
- zakleić i uformować okrągłe pączki.
- Układać na ściereczce.
- Gdy podrosną, smażyć na rozgrzanym smalcu.
- Najpierw pod przykryciem, a po odwróceniu pączków – bez przykrycia.
- Pączki karnawałowe później wyłożyć na papierowy ręcznik lub na bibułę, osączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Na koniec ułożyć na półmisku, posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]