Pieczeń wieprzowa duszona z cebulą
Pieczeń wieprzowa duszona z cebulą
to tradycyjny, prosty obiad.
Składniki:
- 70 dag wieprzowiny z kością (łopatka, szynka),
- sól,
- 8 dag cebuli,
- 5 dag tłuszczu,
- 1 dag kminku,
- 1 dag mąki,
Pieczeń wieprzowa duszona – przygotowanie:
- Mięso opłukać, osączyć oprószyć solą i mąką, zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, wlać parę łyżek wody.
- Cebulę obrać pokroić w talarki, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodać do mięsa.
- Pieczeń posypać kminkiem.
- Dusić pod przykryciem do miękkości.
- Wyparowany sos uzupełniać wodą.
- Gdy mięso jest miękkie, wyjąć, pokroić w cienkie, skośne plastry w poprzek włókien.
- Ułożyć na półmisku, oblać sosem z cebulą.
- Podawać z ziemniakami, kapustą kiszoną, cukrową lub czerwoną zasmażaną albo surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 4]