Pierogi z płuckami
Pierogi z płuckami
czyli oryginalny przepis na pierogi. Specyficzny smak podrobów jest bowiem główną zaletą tego dania. W dobrej kuchni wykorzystuje się wszakże wszelkie jadalne surowce, aby wprowadzać nowe smaki i większą różnorodność potraw.
Składniki:
Nadzienie:
- 75 dag płucek,
- 4 dag cebuli,
- 5 dag tłuszczu,
- liść bobkowy,
- sól, pieprz,
- 1 czerstwa bułka,
Ciasto:
- 50 dag mąki,
- 3 szklanki wody,
- 1 jajko,
- sól,
- 4 dag masła lub stopionej słoniny,
Przygotowanie:
- Przyrządzić nadzienie: wpierw płucka udusić do miękkości w małej ilości wody z częścią tłuszczu, cebuli i liściem bobkowym.
- Bułkę następnie namoczyć w wywarze z płucek, odcisnąć.
- Cebulę później lekko zrumienić z tłuszczem.
- Mięso zemleć zatem wraz z bułką w maszynce, dodać smażoną cebulę, sól i pieprz do smaku.
- Przyrządzić ciasto: mąkę zagnieść z jajkiem, także z solą i wodą, wyrobić.
- Ciasto wywałkować dość grubo, wykroić krążki średniej wielkości, na koniec nakładać nadzienie.
- Zlepić pierogi na przestrzeni małego rąbka i układać je na tacy lub na sicie.
Włożyć pierogi do wrzącej wody, ugotować, odcedzić, osączyć, wyłożyć na ogrzany półmisek.
Polać tłuszczem i podawać.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
