Surówka warzywna, owocowa
Surówka warzywna, owocowa.
Surówka z pomidorów i ogórków.
Składniki:
- 20 dag pomidorów,
- 25 dag pomidorów,
- sól,
- cukier,
- cytryna lub kwasek cytrynowy,
- 1 – 2 łyżeczki siekanego koperku,
- 1 łyżka siekanego szczypiorku,
Przygotowanie:
- Pomidory i ogórki umyć, ogórki obrać, ogórki i pomidory pokroić w talarki i ułożyć na przemian na półmisku szklanym.
- Cebulę pokroić w krążki.
- Ułożyć na półmisku pomidory i cebulę, posolić, dodać szczyptę cukru, skropić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, posypać szczypiorkiem.
Surówka z jabłek
Składniki:
- 40 dag kwaskowatych jabłek,
- 5 dag orzechów włoskich,
- 5 dag żurawin,
- 3 dag skórki pomarańczowej,
- cukier puder,
- wanilia,
Surówka warzywna – przygotowanie:
- Jabłka opłukać, przepołowić, oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce lub pokroić w paski.
- Orzechy posiekać, wymieszać z cukrem, wanilią i jabłkami.
- Przyprawić sokiem wyciśniętym z żurawin.
Surówka z suszonych śliwek lub moreli
Składniki:
- śliwki lub morele,
Sok ze świeżych ogórków
Składniki:
- 0,8 – 1 kg ogórków,
- cukier,
- cytryna lub kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:
- Przygotować i przyprawić jak sok z marchwi.
- Spożywać od razu.
Sok z marchwi
Składniki:
- 1 kg marchewki,
- cukier,
- cytryna lub kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:
- Marchew wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, oczyścić, opłukać, pokroić w drobne kawałki i w sokowirówce wycisnąć sok lub zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach, wycisnąć przez woreczek płócienny do porcelanowego naczynia.
- Przyprawić do smaku cukrem i cytryną.
- Spożywać od razu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]