Szarlotka
Szarlotka
- 30 dkg mąki krupczatki,
- 15 dkg masła,
- 10 dkg cukru pudru,
- 1 jajko,
- sól,
- ½ paczki cukru waniliowego,
- ½ jajka do smarowania,
nadzienie:
- 1 kg jabłek (antonówka, szara reneta),
- 10 dkg cukru kryształu,
- 1 łyżeczka bułki tartej,
- ½ paczki cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
Przygotowanie:
- Posiekać tłuszcz z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki.
- Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką i wystudzić w lodówce.
- Podzielić ciasto na dwie części.
- Jedną część rozwałkować do grubości ½ cm nadając mu kształt prostokąta, przenieść go wałkiem na blachę.
- Ułożyć w ten sposób, aby przykryć całą blachę i jej boki do wysokości 2 cm.
- Powierzchnię ciasta nakłuć widelcem, posmarować rozmąconym jajkiem i upiec ciasto w gorącym piekarniku, na jasnozłoty kolor.
- Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, rozdrobnić je na grubej tarce, wymieszać z cukrem i równomiernie rozłożyć na powierzchni podpieczonego ciasta.
- Przykryć jabłka drugą częścią rozwałkowanego ciasta, wyrównać brzegi, nakłuć widelcem i upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor.
Wystudzoną szarlotkę pokroić na kwadraty.
Szarlotka może być oprószona cukrem pudrem albo polukrowana pomadką cytrynową.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]