Sztuka mięsa zapiekana
Sztuka mięsa zapiekana
Zapiekana sztuka mięsa, przygotowana z mostka lub krzyżowej wołowej, potrawa niskokaloryczna, choć sporządzona z wysokiej klasy mięsa. Dodatek sosów i przysmażenie podnosi jej walory smakowe i estetyczne.
Składniki:
- 80 dag mięsa (krzyżowa, mostek),
- 2 dag tartej bułki,
- 4 dag tłuszczu,
- sos,
Przygotowanie:
- Mięso z krzyżówki lub z mostka wrzucić na gorącą wodę i gotować, aż zmięknie, tak jak na sztukę mięsa białą.
- Po ugotowaniu mięso pokroić w skośne plastry i ułożyć na półmisku, oblewając każdy plaster z obu stron gęstym sosem chrzanowym, beszamelowym, grzybowym lub cebulowym; sos powinien być tak gęsty, aby nie ściekał z mięsa.
- Tak przygotowaną sztukę mięsa posypać po wierzchu tartą bułką, skropić rozpuszczonym masłem i wstawić do gorącego pieca w celu przyrumienienia.
- Do sztuki mięsa podawać osobno sos — taki sam, jakim oblano poprzednio mięso.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]