Mięso - potrawyPRZEPISY

Sztuka mięsa zapiekana

Sztuka mięsa zapiekana


Zapiekana sztuka mięsa, przygotowana z mostka lub krzyżowej wołowej, potrawa niskokaloryczna, choć sporządzona z wysokiej klasy mięsa. Dodatek sosów i przysmażenie podnosi jej walory smakowe i estetyczne.

Składniki:

  • 80 dag mięsa (krzyżowa, mostek),
  • 2 dag tartej bułki,
  • 4 dag tłuszczu,
  • sos,

Przygotowanie:

  1. Mięso z krzyżówki lub z mostka wrzucić na gorącą wodę i gotować, aż zmięknie, tak jak na sztukę mięsa białą.
  2. Po ugotowaniu mięso pokroić w skośne plastry i ułożyć na półmisku, oblewając każdy plaster z obu stron gęstym sosem chrzanowymbeszamelowym, grzybowym lub cebulowym; sos powinien być tak gęsty, aby nie ściekał z mięsa.
  3. Tak przygotowaną sztukę mięsa posypać po wierzchu tartą bułką, skropić rozpuszczonym masłem i wstawić do gorącego pieca w celu przyrumienienia.
  4. Do sztuki mięsa podawać osobno sos — taki sam, jakim oblano poprzednio mięso.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x