Tort Dobosza
Tort Dobosza
Składniki:
ciasto biszkoptowe:
- 6 jaj,
- 18 dag cukru-pudru,
- 12 dag mąki pszennej lub 9 dag mąki ziemniaczanej,
- ½ łyżki octu,
- 3 dag masła do formy,
- papier do pieczenia,
lukier pomadkowy czekoladowy:
- 30 dag cukru,
- ⅛ l wody,
- ½ łyżki octu (6%),
- 6 dag czekolady lub 3 dag kakao,
masa czekoladowa:
- 3 jaja,
- 25 dag cukru,
- 30 dag masła,
- 5 dag orzechów zmielonych,
- 3 dag skórki pomarańczowej,
- wanilia,
- 8 dag czekolady lub 5 dag kakao,
Przygotowanie:
Przyrządzić ciasto biszkoptowe (Rolada biszkoptowa z marmoladą). Upiec cztery krążki w wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia tortownicy.
Przyrządzić masę czekoladową (Masa czekoladowa III), dodać zmielone orzechy i siekaną skórkę pomarańczową. Krążki przełożyć masą, lekko przycisnąć, boki wyrównać nożem.
Przyrządzić lukier pomadkowy czekoladowy II. Tort Dobosza dwukrotnie polukrować, przybrać migdałami i skórką pomarańczową.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]