Tort z truskawkami
Tort z truskawkami –
to bardzo fajny pomysł na smaczny, nie przesłodzony tort, na każdą okazję.
Składniki:
- 3 łyżki polewy truskawkowej,
- 5 żółtek,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 kostka masła,
Przygotowanie:
- Żółtka ubić na parze z cukrem.
- Masło utrzeć dodając po łyżce zestudzane żółtka i polewę truskawkową.
- Rozsmarować krem na wcześniej upieczonym biszkopcie.
- Na wierzchu ułożyć truskawki przekrojone na połówki.
- Zalać krzepnącą galaretką truskawkową.
Polewa truskawkowa:
- 110 g cukru,
- 75 g glukozy,
- 75 g śmietany kremówki (38%),
- 75 g truskawek ,
- 110 g białej czekolady,
- 12 g żelatyny w proszku,
- 35 ml zimnej wody,
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego z żelu,
Wykonanie polewy:
- Żelatynę zalać zimną wodą, czekoladę drobno posiekać.
- Cukier, glukozę, kremówkę i zmiksowane na gładki mus truskawki podgrzać, aż cukier się rozpuści i powstanie gładka, jednolita masa.
- Dodać barwnik, wymieszać (kolor zblednie po dodaniu czekolady, więc powinien być nieco intensywniejszy od oczekiwanego).
- Zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, aż do jej rozpuszczenia.
- Zalać mieszaniną czekoladę, wymieszać.
- Ostudzić do temperatury 28 st. C.
[Polewa na podstawie przepisu “POŻERACZKI”
z blogu Raz-a-dobrze… ]
z blogu Raz-a-dobrze… ]
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]