Wątróbki nerki cielęce
Wątróbki nerki cielęce
Przygotowanie podrobów (wątróbki nerki cielęce) do smażenia:
- Nerki cielęce sauté – usunąć zbędny tłuszcz, resztki przewodów, następnie nadciąć głęboko nerkę, wymoczyć w ciągu ½ – 1 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkukrotnie, osączyć.
- Wątroba – wątrobę umyć w ciepłej wodzie kilka razy zmieniając ją, osączyć, a następnie ostrym nożem zdjąć błony, wyciąć grube żyły i przewody żółciowe, tak aby wątrobę jak najmniej uszkodzić, krajać poprzecznie na skośne płaskie płaty.
Wątróbka cielęca duszona

Składniki:
- 60 dag wątróbki cielęcej,
- 6 dag słoniny,
- 4 dag tłuszczu,
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
- 3 dag mąki,
- ⅛ l śmietany,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Wątróbkę wpierw starannie opłukać, obrać z błony, grubszych żył, odsączyć.
- Następnie słoninę pokroić w słupki o długości 6 cm, średnicy ½ cm, oprószyć pieprzem.
- Wątróbkę naszpikować słoniną, oprószyć mąką.
- Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron.
- Przełożyć do rondla odpowiedniej wielkości, wlać ⅛ l wody i dusić pod przykryciem przez około 15 minut.
- Wątróbka powinna być miękka.
- Odsunąć rondel na brzeg płyty, sos oprószyć resztą mąki, osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną.
- Wątróbka powinna być w środku lekko różowa.
- Na koniec podawać pokrojoną w grube plastry, ułożoną na podłużnym półmisku, oblaną sosem i posypaną zieloną pietruszką, z ziemniakami, gotowaną jarzyną lub surówką z warzyw.
- Tak przyrządzona wątróbkę można też podawać na zimno bez śmietany. Jest także smaczna do chleba.
Pulpety z wątróbki
Składniki:
- 15 dag wątróbki cielęcej, wieprzowej lub z drobiu,
- 3 dag tłuszczu,
- 6 – 8 dag tartej bułki,
- 1 jajo,
- 2 dag mąki do wyrobienia,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
- Wątrobę obrać z błony, następnie przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać jajo, tłuszcz, bułkę tartą, sól, pieprz, siekaną pietruszkę, utrzeć starannie.
- Wyrabiać w mące małe knedelki.
- Ugotować w osolonej wodzie.
- Zrobić próbę gotując jeden pulpet, jeżeli masa jest za rzadka, dodać tartej bułki. Odcedzić.
- Podawać do flaków, kapuśniaku, zasmażanej kapusty kiszonej, rosołu.
- Zamiast w wodzie można też ugotować pulpety w zupie.
Nerki cielęce sauté (cynaderki)
Składniki:
- 4 nerki cielęce,
- 2 dag mąki,
- 3 dag smalcu,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki,
- sól,
Przygotowanie:
- Z nerek usunąć nadmiar tłuszczu (zostawić warstwę tłuszczu grubości 1 cm), następnie wymoczyć w wodzie przez godzinę, dokładnie wypłukać, kilkakrotnie zmieniając wodę, osączyć, pokroić w skośne plastry grubości ½ cm, oprószyć mąką, osolić, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron.
- Później dosmażyć na słabszym ogniu.
- W końcu podawać na patelni, na której się smażyły, posypane zieloną pietruszką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
