Zupa ze szparagów lub kalafiorów
Zupa ze szparagów.
Zamiennie możemy ugotować podobną używając kalafiorów. Znakomita zupa, do której najlepiej zrobić grzanki, paszteciki lub groszek ptysiowy.
Składniki:
- 60 dag szparagów,
- 40 dag kości,
- 15 dag włoszczyzny,
- 1½ l wody,
- ⅛ l śmietanki kremowej,
- 2 surowe żółtka,
- 1–2 dag mąki,
- sól,
- cukier,
Przygotowanie:
- Ugotować wywar z kości i włoszczyzny.
- Opłukać szparagi, oczyścić z włókien, włożyć na przecedzony wywar, gotować do miękkości.
- Przetrzeć przez sito, przelewając wywarem.
- Podprawić mąką rozmieszaną z ⅛ l wywaru, wlać do zupy, zagotować, osolić, ocukrzyć do smaku.
- Żółtka rozmącić ze śmietaną kremową, połączyć z zupą.
- Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub pasztecikami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]