Klopsiki cielęce w sosie koperkowym
Klopsiki cielęce w sosie koperkowym
Składniki:
- 50 dag mięsa z kością (łopatka, kark),
- 4 dag tłuszczu,
- 5 dag czerstwej bułki,
- 3 dag cebuli,
- 1 jajo,
- 2 dag mąki,
sos koperkowy:
- 2 – 3 łyżki siekanego koperku,
- ⅛ l śmietany,
- wywar,
- 2 dag mąki,
- sól pieprz,,
Przygotowanie:
- Przyrządzić masę mięsną według przepisu „Kotlety cielęce mielone”.
- Zwilżonymi w wodzie rękami ukształtować 8 kul równej wielkości.
- Otaczać w mące, lekko spłaszczyć.
- Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano.
- Włożyć do rondla odpowiedniej wielkości, podlać wodą, dusić 20 – 30 minut pod przykryciem.
- Wyparowaną wodę uzupełniać.
- Klopsy wyjąć, sos podprawić (2 dag mąki).
- O ile jest za gęsty, dodać trochę wody, można przyprawić przyprawą do zup, osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną i siekanym koperkiem, zagrzać.
- Podawać na głębokim, okrągłym półmisku oblane sosem.
- Dookoła obłożyć ugotowanym na sypko ryżem.
- Osobno podać sałatę lub inną surówkę z warzyw.
- Zamiast ryżu podać można kaszę perłową, krakowską, ziemniaki, krajane lub kładzione kluseczki.
- Tak przyrządzone można gotować w niedużej ilości wody i podawać w różnych sosach.
- Klopsiki cielęce w sosie koperkowym można przyrządzać również z gotowanego mięsa.
- Do tej potrawy można używać mięsa z głowy, z nogi cielęcej („gicz”).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]