Dania główneMięso - potrawySosy

Klopsiki cielęce w sosie koperkowym

Klopsiki cielęce w sosie koperkowym


Składniki:

  • 50 dag mięsa z kością (łopatka, kark),
  • 4 dag tłuszczu,
  • 5 dag czerstwej bułki,
  • 3 dag cebuli,
  • 1 jajo,
  • 2 dag mąki,

sos koperkowy:

  • 2 – 3 łyżki siekanego koperku,
  • ⅛ l śmietany,
  • wywar,
  • 2 dag mąki,
  • sól pieprz,,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić masę mięsną według przepisu „Kotlety cielęce mielone”.
  2. Zwilżonymi w wodzie rękami ukształtować 8 kul równej wielkości.
  3. Otaczać w mące, lekko spłaszczyć.
  4. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano.
  5. Włożyć do rondla odpowiedniej wielkości, podlać wodą, dusić 20 – 30 minut pod przykryciem.
  6. Wyparowaną wodę uzupełniać.
  7. Klopsy wyjąć, sos podprawić (2 dag mąki).
  8. O ile jest za gęsty, dodać trochę wody, można przyprawić przyprawą do zup, osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną i siekanym koperkiem, zagrzać.
  9. Podawać na głębokim, okrągłym półmisku oblane sosem.
  10. Dookoła obłożyć ugotowanym na sypko ryżem
  11. Osobno podać sałatę lub inną surówkę z warzyw.
  12. Zamiast ryżu podać można kaszę perłową, krakowską, ziemniaki, krajane lub kładzione kluseczki.
  13. Tak przyrządzone można gotować w niedużej ilości wody i podawać w różnych sosach.
  14. Klopsiki cielęce w sosie koperkowym można przyrządzać również z gotowanego mięsa.
  15. Do tej potrawy można używać mięsa z głowy, z nogi cielęcej („gicz”).

klopsiki-w-sosie-sztucce


Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x