Łazanki zapiekane z szynką, kapustą
Łazanki zapiekane z szynką, z kapustą.
Łazanki z serem przyrządza się tak samo jak z kapustą. Nadzienie z sera patrz: „Pierogi z serem”. Potrawę przyrządzoną z tej ilości składników podaje się jako II danie podstawowe.
Łazanki zapiekane z szynką.
Składniki:
ciasto:
- 30 dag mąki,
- 2 – 3 jajka,
- sól,
nadzienie:
- 20 – 25 dag szynki lub kiełbasy (mogą być okrawki z wędliny),
- 2 dag masła do posmarowania formy,
- 2 dag tartej bułki,
Przygotowanie:
- Wpierw przyrządzić łazanki.
- Szynkę lub kiełbasę przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać, następnie wymieszać z ugotowanymi łazankami, włożyć do rondla posmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką, zapiekać przez 30 – 40 minut.
- Wyłożyć na półmisek. Podawać z surówką z warzyw lub też z sosem pomidorowym.
Łazanki zapiekane z kapustą, z serem
Składniki:
nadzienie:
- 1 kg kapusty świeżej,
- 5 dag cebuli,
- 4 dag tłuszczu,
- 2 dag grzybów,
- sól, pieprz,
ciasto:
- 35 dag mąki,
- 2 ÷ 3 jaja,
- sól,
- 6 ÷ 8 łyżek wody,
- 2 dag tłuszczu do posmarowania formy,
- 2 dag tartej bułki do formy,
Przygotowanie:
- Najpierw przyrządzić nadzienie z kapusty i grzybów patrz „Pierogi ze świeżej kapusty z grzybami”.
- Później przyrządzić łazanki, ugotować – patrz „Potrawy z ciasta gotowanego”, ugotowane łazanki wymieszać z kapustą.
- Płaski rondel wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką.
- Włożyć do niego łazanki z kapustą, na koniec wstawić do piekarnika na 30 ÷ 40 minut.
- Gdy brzegi lekko się zrumienią, wyjąć, okrążyć boki ciasta nożem, wyłożyć na półmisek.
- Podawać zwłaszcza z masłem, sosem grzybowym lub pomidorowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]