Medalion cielęcy (sauté)
Medalion cielęcy (sauté)
Składniki:
- 70 dag cielęciny bez kości z frykanda II,
- 2 dag mąki,
- 4 dag smalcu,
- 3 dag masła,
- sól,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, obrać z powięzi, najpierw pokroić na porcje w poprzek włókien, pobić ostrożnie tłuczkiem na płaskie płaty.
- Następnie wyrobić medalion przy pomocy noża i tłuczka, nadając mu kształt okrągły o grubości 2 cm.
- Boki i powierzchnię wygładzić nożem.
- Bezpośrednio przed smażeniem osolić, oprószyć też mąką.
- Rozgrzać smalec na patelni, włożyć mięso, smażyć z dwóch stron na rumiano.
- Dosmażyć na brzegu płyty, dodając masło.
- Wydać zaraz po usmażeniu, na koniec kładąc na wierzch krążki masła.
- Medalion cielęcy podawać z ziemniakami, z jarzyną z wody, z sałatą, kapustą kiszoną lub z inną surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
