Nóżki cielęce smażone w cieście
Nóżki cielęce smażone w cieście.
Składniki:
- 4 nóżki cielęce,
- 20 dag włoszczyzny,
- 1 – 2 liście bobkowe,
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
- sól,
- 6 – 8 dag tłuszczu do smażenia,
- zielenina,
ciasto:
- 2 małe jaja (8 dag),
- 10 dag wody (8 łyżek),
- 4 dag oleju (2 łyżki),
Przygotowanie:
- Nóżki ugotować i zastudzić (Nóżki cielęce po wiedeńsku), następnie każdy kawałek przekroić na pół.
- Przyrządzić ciasto: mąkę rozmącić mątewką z żółtkami, olejem i wodą.
- Wymieszać z pianą ubitą z białek, posolić.
- Każdy kawałek osolić, oprószyć pieprzem i mąką, wbijać na widelec, zanurzać w cieście, lekko osączyć i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor.
- Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać zieleniną.
- Podawać z ostrym sosem musztardowym, korniszonowym, lub z ostrą sałatką, np. z kapusty włoskiej z musztardą itd.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]