Obiad
Obiad
Obiad powinien składać się z zupy jarzynowej lub owocowej i potrawy z mięsa, ryb, jaj czy sera z dodatkiem ziemniaków, gotowanych jarzyn, surówek, kasz, makaronu itp. Na obiad najczęściej planujemy dwa dania, tzn. zupę i drugie danie. Można jednak, zwłaszcza w okresie letnim, stosować desery i jadłospisy uproszczone. Obiady uproszczone mogą składać się z pełnowartościowego drugiego dania, złożonego z potrawy białkowej (z mięsa, ryb, śledzi, jaj czy sera). Może być też z dodatkiem warzyw gotowanych i surowych oraz kaszy czy makaronu. Również z dużej porcji kompotu czy jogurtu, maślanki, zsiadłego mleka z dodatkiem pieczywa.
Albo odwrotnie – możemy podać pełnowartościową zupę z mięsem lub dodatkiem jaj i chleba. Potem dużą porcję pożywnego deseru, np. kremu z kaszki manny lub kaszy jaglanej z sosem waniliowym. Albo też klusek czy naleśników: z jagodami, kotlecików z kaszki manny lub z płatków owsianych. Mogą być ze śmietaną i dżemem, tłoków z dyni lub zsiadłego mleka z cukrem itp. Po obiedzie dzieci mogą otrzymać słodycze i owoce.