Potrawy z królika
Potrawy z królika.
Mięso z królika dorównuje wartością wołowinie, wieprzowinie, cielęcinie. Jest białe, delikatne, smakuje podobnie jak mięso z drobiu. Sprawianie królika jest takie samo jak sprawianie zająca. Podział tuszki królika jest identyczny do podziału zająca.
Potrawy gotowane z królika: pasztet z królika
Potrawka z królika w sosie poulette.
Składniki:
- 2 przodki z królika,
- 20 dag włoszczyzny,
- 1 żółtko,
- pieprz, sól,
- 4 dag masła,
- 3 dag mąki,
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej natki z pietruszki,
Przygotowanie:
- Przodki ze sprawionych królików, tj. części przednie odcięte od combra między 5 a 6 żebrem (gdy są małe, wziąć też łopatki), obrać z powięzi, opłukać i porąbać na 8-12 kawałków.
- Warzywa umyć, oczyścić wypłukać.
- Mięso zalać wrzącą, osoloną wodą i gotować do miękkości, dodając pod koniec gotowania warzywa i pieprz.
- Wywar odcedzić, jarzyny usunąć, mięso obrać z większych kostek.
- Mąkę rozetrzeć z masłem, rozprowadzić ¼-1/3 l wywaru, zagotować, dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, osolić do smaku.
- Przyprawiony sos połączyć z żółtkiem, dokładnie mieszając.
- Do gorącego sosu włożyć mięso i zagrzać silnie na brzegu płyty, nie gotując.
- Podać potrawę w tym samym rondlu albo na okrągłym półmisku, posypaną zieloną pietruszką, z ryżem ugotowanym na sypko, albo z ziemniakami purée.
Potrawy duszone z królika
to np.: królik po francusku.
Zająca po francusku przyrządza się według tego samego przepisu na: królika po francusku.
Paprykarz z królika.
Składniki:
- 2 przodki królika,
- 4 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- ⅛ l śmietany,
- ½ l łyżeczki ostrej papryki,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Przodki ze sprawionych królików tj. części przednie, odcięte od combra między 5 a 6 żebrem, dokładnie oczyszczone z błon (gdy są małe, wziąć też i łopatki) opłukać i porąbać na kawałki, osolić i oprószyć mąką.
- Rozgrzać tłuszcz i na niezbyt silnym ogniu zrumienić mięso ze wszystkich stron.
- Do zrumienionego mięsa dodać obraną, pokrojona cebulę, podlać wodą, dusić pod przykryciem do miękkości.
- Pod koniec duszenia dodać resztę mąki, pieprz, paprykę, zagotować, wlać śmietanę i dosolić do smaku.
- Podawać na okrągłym półmisku z kładzionymi kluskami.
- Potrawy z królika duszone można przyrządzać w szybkowarze.,
Zając duszony w winie.
Składniki:
- comber i uda zajęcze,
- 15 dag boczku wędzonego,
- 15 dag cebuli,
- 3 dag bułki tartej,
- 1 łyżeczka papryki,
- ¼ l czerwonego wina,
- sól,
bajc:
- ¼ l octu,
- ½ l wody,
- 10 dag cebuli,
- 1 liść bobkowy,
- kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jałowca,
Przygotowanie:
- Zagotować wodę z pokrojoną cebulą (10 dag), liściem bobkowym, pieprzem, jałowcem, ostudzić, połączyć z octem.
- Comber z zająca z udami (sprawianie zająca) ułożyć w emaliowanej wanience lub w misce kamiennej, zalać schłodzonym bajcem i pozostawić w chłodnym miejscu.
- Bajcować 2 – 4 dni, obracając codziennie.
- Wyjęte z bajcu mięso opłukać i porąbać na kawałki, licząc po dwa na osobę.
- Boczek pokroić na cienkie plasterki, połową plasterków wyłożyć dno szerokiego, płaskiego rondla, ułożyć na nim kawałki mięsa, dodać obrana i pokrojoną w talarki cebulę (15 dag).
- Mięso posypać tartą bułka, wymieszaną z papryką, dodać sól i przykryć resztą plasterków pokrojonego boczku.
- Zalać ⅛ l bajcu,⅛ l wody i ¼ l czerwonego wina.
- Rondel szczelnie przykryć i wstawić do gorącego piekarnika albo na płytę kuchenną i dusić powoli pod przykryciem przez około 2 ½ godzin do miękkości.
- Podawać z ziemniakami i czerwoną kapustą.
Potrawy pieczone:
Królik pieczony.
Składniki:
- 1 comber króliczy z udkami,
- 5–6 dag tłuszczu,
- sól,
Przygotowanie:
- Comber ze sprawionego królika dokładnie obrany z powięzi opłukać i natrzeć solą.
- W brytfannie rozgrzać tłuszcz, położyć mięso, oblać je tłuszczem i wstawić do gorącego piekarnika.
- Piec około 1½ godziny, często polewając sosem.
- Wyparowany sos uzupełniać wodą.
- Upieczone mięso porąbać na kawałki, ułożyć w całości na podłużnym półmisku i oblać sosem z pieczenia.
- Podawać z ziemniakami, frytkami i jarzyną (kalafior, brukselka, zielony groszek lub inne), z sałatą lub borówkami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
