Przekładaniec drożdżowy (pakowaniec)
Przekładaniec drożdżowy (pakowaniec)
Ciasto:
- ½ kg mąki,
- 7 żółtek,
- sól,
- 12 dag cukru,
- 5 dag drożdży,
- 10 dag tłuszczu,
- ¼ l mleka,
- skórka cytrynowa, wanilia,
- tłuszcz do formy,
- 1 jajo do smarowania ciasta,
- 5 dag migdałów do posypania,
- 5 dag cukru grubego, grysiku,
masa orzechowa:
- 20 dag orzechów włoskich,
- 20 dag cukru,
- 2 białka,
- wanilia,
masa migdałowa I:
- 20 dag migdałów,
- wanilia,
- 20 dag cukru,
- 2 białka,
bakalie:
- 15 dag daktyli,
- 15 dag fig,
- 10 dag rodzynków,
- 10 dag skórki pomarańczowej,
- 60 dag osączonych, osuszonych konfitur (morele, wiśnie, śliwki, brzoskwinie, zielone pomidory),
Przygotowanie – przekładaniec drożdżowy:
- Przyrządzić ciasto według przepisu „Bułka słodka”.
- Przyrządzić masy orzechową i migdałową (Nadzienia do ciast i tortów, masa migdałowa I).
- Z daktyli wybrać pestki, pokroić je w paseczki, figi umyć, pokroić w paski, rodzynki dokładnie opłukać, dokładnie osączyć, skórkę pomarańczową pokroić w cienkie paski, konfitury osączyć z syropu, osuszyć w letnim piekarniku.
- Większe owoce pokroić w paseczki.
- Prostokątną blachę o czterech prostych bokach posmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na trzy części.
- Pierwszą część wyłożyć na blachę, końcami palców zanurzonymi w stopionym tłuszczu rozciągnąć na całe dno blachy i częściowo na boki.
- Nakładać na ciasto skośnymi pasami bakalie i masę orzechową, ułożyć skośny pas z konfitury morelowej o szerokości 3 cm, obok pas masy migdałowej o szerokości 4 cm, następnie skórkę pomarańczową itd.
- Dobierać według smaku i koloru.
- W ten sposób przykryć cały placek.
- Wziąć z miski drugą część ciasta, wywałkować na stolnicy w formie prostokąta odpowiadającego wielkości blachy, przenieść na wałku, przykryć bakalie, dokładnie na brzegach zlepiając.
- Ciasto nałożyć powtórnie bakaliami, układając skośne rzędy w poprzek poprzednich.
- W ten sposób przełożyć dwa razy, tak aby na wierzchu było ciasto.
- Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasta.
- Gdy wyrośnie posmarować rozmąconym jajem, posypać grubo siekanymi migdałami i cukrem, nakłuć w kilku miejscach.
- Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec około 1 ¼ godziny na złoty kolor, wyjąć, oddzielić nożem od brzegów formy, lekko schłodzić, wyłożyć na deseczkę.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]