Rosół mięsny
Rosół mięsny – domowy
Składniki:
- ¾ kg = ½ kury lub kurczę
- po ½ kg – (z kostką)
- wołowiny,
- indyka,
- cielęciny,
- cebula,
- 20 dkg włoszczyzny,
- sól, pieprz, ziele angielskie – do smaku.
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, zalać zimną wodą (około 5 l) osolić,
zagotować i dalej gotować na bardzo wolnym ogniu przez około godzinę. - Dodać włoszczyznę, zrumienioną na płycie cebulę
oraz kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego. - Gotować do miękkości.
- Mięso wyjąć, rosół przecedzić.
- Mięso można podawać w rosole jako osobne danie.
- Podawać z makaronem, farfelkami, knedlami itp.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]