Sos musztardowy
Sos musztardowy, ostry
stanowi też uzupełnienie przygotowywanych potraw. Stosujemy go przy przygotowywaniu pieczeni, pasztetów, pasztecików, wieprzowiny, jagnięciny, czy cielęciny.
Składniki:
- 3–4 dag musztardy,
- 3 dag cebuli,
- 4 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- ¼ –⅓ l rosołu,
- 2 dag masła,
- sól, cukier,
- cytryna, kwasek cytrynowy lub ocet,
Przygotowanie:
- Cebulę wpierw obrać, opłukać, pokroić w talarki, udusić z tłuszczem, przetrzeć przez sito.
- Dodać również lekko zrumienioną mąkę, zmieszać, rozprowadzić rosołem, przyprawić do smaku musztardą, solą, cukrem i zagotować.
- Można też dodać 2 dag masła.
- Zamiast gotować rosół można także dodać 1 łyżkę ekstraktu „Rosół z kury” lub 2 kostki przyprawy do zup.
- Sos musztardowy podawać np do pasztecików, pasztetu na gorąco, pieczeni wieprzowej.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
