Zrazy bite duszone z grzybami
Zrazy Bite Duszone z grzybami.
Składniki:
- 60 dag mięsa bez kości (zrazowa, krzyżowa górna, skrzydło, łopatka),
- 6 dag tłuszczu,
- 2 dag mąki,
- 10 dag cebuli,
- 2 dag grzybów suszonych,
- pieprz, sól,
Przygotowanie:
- Grzyby opłukać, zalać ½ l wody, ugotować.
- Przyrządzić zrazy według przepisu „Zrazy wołowe w sosie naturalnym”.
- Do zrazów dodać ugotowane grzyby pokrojone w paski.
- W czasie duszenia podlewać wywarem z grzybów.
- Zrazy dusić powoli pod przykryciem.
- Pod koniec duszenia oprószyć resztą mąki, dodać sól, pieprz, wymieszać i zagotować.
- Zrazy bite duszone podawać w tym samym rondlu lub na półmisku oblane sosem, z kaszą gryczaną, perłową, makaronem, ziemniakami, oddzielnie podać surówkę z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]