Zrazy cielęce mielone z nadzieniem z grzybów
Zrazy cielęce mielone z nadzieniem z grzybów
zachwycają nas bez wątpienia bogactwem smaku. Szczególnie, co prawda, w sezonie „grzybowym”, kiedy możemy dodać świeżo ususzone grzyby. Ale również poza sezonem suszone grzyby zawsze zachowają swój niepowtarzalny aromat.
Składniki:
- 50 dag mięsa z kością (łopatka, kark),
- 5 dag czerstwej bułki,
- ⅛ l mleka,
- 1 jajo,
- 3 dag mąki,
- sól,
- 3 dag tłuszczu,
- ⅛ l śmietany,
Nadzienie:
- 5 dag czerstwej bułki,
- ⅛ l mleka,
- 2 dag suszonych grzybów,
- 5 dag cebuli,
- 2 dag tłuszczu,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki i koperku,

Przygotowanie:
- Grzyby wpierw opłukać, ugotować, odcedzić (wywaru nie wylewać), posiekać.
- Bułkę dodatkowo namoczyć w mleku (razem do mięsa i do nadzienia), odcisnąć.
- Mięso opłukać, wyjąć kości, następnie obrać z powięzi, pokroić na kawałki.
- Bułkę i mięso wreszcie przepuścić dwukrotnie przez maszynką ( połowę bułki zostawić do nadzienia).
- Do mielonego mięsa dodać jajo do smaku, sól, pieprz, później wyrobić starannie na jednolitą masę, podzielić na osiem porcji.
- Ukształtować kule, które potem lekko spłaszczyć.
- Przyrządzić nadzienie:
- Utrzeć tłuszcz,
- dodać poprzednio zmieloną bułkę,
- również siekane grzyby,
- podobnie – obraną, pokrojoną w kostkę, zrumienioną na jasnozłoty kolor cebulę,
- na koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem,
- i ostatecznie starannie wymieszać.
- Na przygotowane porcje mięsa nakładać na środek nadzienie, kształtować wałeczki długości 6 – 7 cm, średnicy 3 cm, otaczać w mące.
- Ze wszystkich stron osmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
- Włożyć do odpowiedniej wielkości rondelka, podlać wywarem z grzybów.
- Dusić pod przykryciem około 20 – 30 minut.
- Zrazy odsunąć na bok, wyjąć na talerz, sos oprószyć resztą mąki, osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną.
- Zrazy włożyć z powrotem do rondelka, zagrzać mocno razem z sosem.
- Wyłożyć na półmisek, oblać sosem, posypać siekaną zieleniną.
- Zrazy cielęce mielone podawać z ziemniakami, kaszą perłową, gryczaną, kluseczkami i surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
