Zrazy cielęce na grzankach z pieczarkami
Zrazy cielęce na grzankach z pieczarkami
super smakują przy każdej okazji. Zrazy podawać na przykład: z ziemniakami, kaszką krakowską, perłową, surówką z warzyw i jarzynami z wody.
Składniki:
- 60 dag cielęciny bez kości z frykanda II, III,
- 4 dag tłuszczu,
- 2 dag mąki,
- sól,
- 10 dag pieczarek,
- ¼ l wywaru z włoszczyzny lub z kości,
- 1 kostka przyprawy do zup,
- 1 dag mąki ziemniaczanej,
- 1 kieliszek madery lub czerwonego wina,
- 15 dag pasztetu,
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
Grzanki:
- ½ bułki kanapkowej,
- 2 dag masła,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, najpierw obrać z powięzi i pokroić skośnie w poprzek włókien na 8 płaskich plastrów.
- Następnie każdy kawałek pobić zwilżonym wodą tłuczkiem i uformować z niego kwadratowy płat grubości około 1½ cm.
- Mięso najpierw oprószyć solą, mąką.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, przy tym na silnym ogniu z dwóch stron.
- Ułożyć w płaskim, odpowiedniej wielkości rondlu w jednej warstwie, dodać tłuszcz ze smażenia, trochę wody, dusić pod przykryciem do miękkości, wyparowaną wodę uzupełniać.
- Pieczarki oczyścić, dodatkowo opłukać, przyciąć trzony, stare (duże kapelusze obrać ze skórki) pokroić w cienki plasterki.
- Dodać ¼ l wywaru lub zupy, osolić, (np. włożyć pokruszoną kostkę przyprawy do zup).
- Gotować do miękkości.
- Ugotowane pieczarki wpierw włożyć do zrazów i razem dusić pod przykryciem około 30 minut.
- Gdy mięso jest miękkie, później odsunąć na bok, sos podprawić mąką ziemniaczaną, wlać wino i zagotować.
- Ze środkowej części bułki kanapkowej, ale obranej ze skórki, wykroić 8 równych kromeczek o grubości 1½ cm.
- Tymczasem cienko posmarować z dwóch stron masłem, zrumienić w piekarniku lub na patelni.
- Zrumienione grzanki nałożyć grubą warstwą pasztetu, ułożyć na podłużnym półmisku.
- Na każdą grzankę położyć zraz.
- Całość zalać sosem z pieczarkami, posypać zieloną pietruszką.
- Zrazy cielęce na grzankach podawać z frytkami, sałatą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]