Bitki wołowe w sosie
Bitki wołowe w sosie
(PO ŻYDOWSKU)
Bitki, zrazy wołowe:
Bitki wołowe w sosie naturalnym (po żydowsku)
Składniki:
- 2,1 kg mięso wołowe bez kości,
- 30 dag cebuli,
- 15 dag mąki,
- 100 ml oleju,
- sól, pieprz, tymianek do smaku,
Przygotowanie:
- Wpierw mięso opłukać, obrać z błon, pokrajać w poprzek włókien na porcje.
- Każdy kawałek pobić zwilżonym wodą tłuczkiem, osolić, oprószyć pieprzem, tymiankiem i mąką.
- Na silnie rozgrzanym oleju osmażyć z obu stron.
- Przełożyć do rondla.
- W pozostałym tłuszczu przyrumienić obraną i pokrajaną w cienkie półplasterki cebulę, dodać do bitek.
- Podlać niewielką ilością wrzącej wody i dusić pod przykryciem około 1½ godzina.
- Bitki wołowe w sosie podawać z kaszami, ziemniakami, knedlami i zestawem surówek.
Zrazy po żydowsku nadziewane jajami
Składniki:
- 1,8 kg wołowiny bez kości,
- 20 dag cebuli,
- 20 dag macy,
- 8 jajek,
- 100 ml oleju,
- sól, pieprz, czosnek – do smaku,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, wpierw obrać z błon, pokrajać na kawałki.
- Macę namoczyć w zimnej wodzie, później odcisnąć. Mięso i macę przepuścić przez maszynką.
- Dodać obraną, pokrajaną w kostkę, zrumienioną na jasnozłocisty kolor na tłuszczu cebulę i 3 surowe jaja, dodać przyprawy.
- Dokładnie wymieszać. Pozostałe jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekrajać na połówki.
- Do wysmarowanej tłuszczem formy mięsnej, na niej ułożyć jaja i przykryć pozostałym tłuszczem.
- Wygładzić i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec około 1½ godziny.
- Potrawę można podawać z dodatkami jako gorące danie lub jako zimną przekąskę.
Zrazy zawijane po żydowsku
Składniki:
- 1½ mięsa wołowego bez kości,
- 30 dag pasztetu mięsnego,
- 3 jaja,
- 25 dag ogórków kiszonych,
- 15 dag cebuli,
- 100 ml oleju,
- 15 dag mąki,
- pieprz, sól, tymianek – do smaku,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, obrać z błon, pokrajać w poprzek włókien na porcje.
- Każdy kawałek pobić tłuczkiem zwilżonym w wodzie.
- Przygotować farsz: pasztet rozdrobnić, ugotowane na twardo jaja pokrajać w kostkę, obrane ogórki pokrajać w cienkie paseczki, obraną cebulę pokrajać w drobną kostkę i zrumienić na jasnozłoty kolor.
- Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
- Na plastry mięsa nakładać niezbyt grubą warstwę farszu i zwijać jak małe roladki. Można je obwiązać nitką, lub spiąć szpadkami.
- Zrazy osolić, oprószyć pieprzem, mąką i obsmażyć na oleju na złoty kolor.
- Obrumienione zrazy ułożyć w rondlu, zalać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem około1 godziny.
- Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać z kaszą gryczaną i z surówkami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]