Buchty drożdżowe
Buchty drożdżowe
Składniki:
ciasto:
- ½ kg mąki,
- 5 dag drożdży,
- 3–4 żółtka,
- 1 jajo,
- ½ l mleka,
- 8 dag tłuszczu,
- 10 dag cukru,
- sól, wanilia,
- skórka cytrynowa,
- tłuszcz do formy,
- 2 dag tłuszczu do wyrabiania,
- 1 białko do smarowania ciasta,
nadzienie:
- 20–30 dag marmolady lub osączonej konfitury, dżemu albo masy makowej lub serowej,
Przygotowanie:
- Okrągły rondel lub brytfannę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką.
- Przyrządzić ciasto drożdżowe według przepisu „Bułka słodka”.
- Przygotować nadzienie: przyrządzić masę makową lub serową z połowy ilości składników (Masy) albo osączyć konfitury wiśniowe, morelowe, malinowe itp.
- Gdy ciasto wyrośnie, nabierać je rękami umoczonymi uprzednio w roztopionym tłuszczu, formować krążki na ręku, nakładać nadzienie, zlepiać dokładnie, kształtować kule wielkości małego jabłka, układać je stroną zlepioną do dołu na brytfannie ciasno, jedna obok drugiej, zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, posmarować z wierzchu rozmąconym jajem lub białkiem, wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika i piec przez 40 ÷ 50 minut.
- Gdy ciasto się zrumieni i wewnątrz jest upieczone (zrobić próbę drewnianą szpilką), wyjąć z piekarnika.
- Nożem oddzielić od formy, wyłożyć podzielić na części.
Buchty drożdżowe podawać z sosem waniliowym na gorąco lub na zimno. Ciasto powinno być trochę bardziej rzadkie niż ciasto na bułki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]