Masy różne
Masy różne.
Z Makiem, Czy Też Serem Przybrane Owocami. Ogółem Po Prostu Genialne!
Masy służą zwłaszcza do przekładania i wykańczania tortów, pierników, mazurków i ciasteczek. Najbardziej popularne są też masy śmietankowe, masy na zaparzanych jajach, masy z pianą zaparzaną, masy serowe, makowe, orzechowe, kajmakowe itp. Różnią się one najpierw składem oraz techniką wykonania. Masy należą faktycznie do wyrobów drogich. Można obniżyć nieco ich koszt, sporządzając je z dodatkiem kefiru, lub zsiadłego mleka, kisielu mlecznego, zasmażki czy też kaszy manny ugotowanej na gęsto.
Oprócz podstawowych składników, takich jak masło, margaryna, cukier i jaja, do mas dodaje się różne dodatki smakowe, od których masa przyjmuje nazwę, np mocny napar z kawy, kakao ugotowane w małej ilości wody lub mleka, zmielone orzechy i bakalie, przetarte owoce i inne. Zamieszczamy przepisy na masy tańsze i droższe. Inne przepisy znajdują się w przepisach na torty, czy mazurki.