Desery budynie
Desery budynie.
Dlaczego należy jeść desery?
W różnych publikacjach na temat racjonalnego żywienia tyle napisano na temat fatalnego wpływu cukru i tłuszczu na zdrowie oraz na kondycję człowieka, iż każdy światły człowiek w związku z tym, na samo hasło głośno krzyczy: «Apage Satanas!». Trzeba jednak stanąć w obronie wyklętych deserów, budyniów i wypieków.
- Po pierwsze argumentem niech tu będzie odkrywcza myśl naszego narodowego mędrca – Boya-Żeleńskiego, który ostrzeżenia o szkodliwości nałogu palenia odpierał argumentem – Życie w ogóle jest szkodliwe.
- Po drugie nie namawiam do przesady tak w serwowaniu, jak i w konsumpcji wszelkich słodkości.
- Po trzecie deser deserowi nierówny. Może obfitować w cholesterolotwórcze tłuszcze i ociekać cukrem, lecz sporządzone na bazie owoców satysfakcjonować będzie bogactwem witamin, soli mineralnych i cennych mikroelementów.
- I wreszcie ostatni argument: desery i budynie to chluba naszej tradycyjnej tysiącletniej kultury. Łatwo ją roztrwonić, trudniej przystosować do współczesnych potrzeb konsumenta. Pielęgnujmy ją zatem dla pożytku i kondycji tak ciała, jak i ducha.
Desery budynie – Tu składnikami masy budyniowej zależnie od rodzaju budyniu są:
- żółtka utarte z cukrem, niekiedy z tłuszczem,
- białka ubite na pianę,
- suchy dodatek, jak bułka tarta, orzechy, migdały lub
- inne dodatki, jak ser, moczona bułka.
Sporządzanie budyniów polega na utarciu żółtek z cukrem, ubiciu piany i wymieszaniu żółtek i piany z odpowiednim dodatkiem.
- Budynie gotuje się w zamkniętej formie, lub też w garnku ze szczelną pokrywą.
- Naczynie do gotowania budyniów należy wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułka.
- Po włożeniu masy budyniowej do naczynia wstawia się je do naczynia z wrzącą wodą sięgającą do ¾ wysokości formy.
- Naczynie z wodą nakrywa się.
- Wodę doprowadza się do wrzenia i gotuje w niej budyń przez około 45 minut.
- Budynie lekkie, np. z piany, z ciasta ptysiowego podaje się gorące, inne, jak serowy, orzechowy, makowy można podawać też na zimno.
- Budynie podaje się ze słodkimi sosami lub smażonymi sokami.
Doskonałe budynie.
- orzechowy,
- budyń z bułki,
- budyń z bułki (dla dorosłych),
- budyń z jeżyn lub wiśni,
- z kaszki krakowskiej,
- budyń z sera,
- budyń z jeżyn lub wiśni,
- budyń z kury (dietetyczne),
- budyń z jabłek i marchewki,
- budyń z kalafiorów,
- budyń z kapusty cukrowej,
- budyń z kaszy krakowskiej
- budyń z kaszy jaglanej,
- budyń z ryżu i grzybów,
- budyń ze szpinaku,
Zobacz też – Desery budynie – Uwagi ogólne: o przygotowaniu budyniów (np. z warzyw)
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]