Mazurek królewski
Mazurek królewski
Składniki:
ciasto:
- 35 dag mąki wrocławskiej,
- 35 dag cukru-pudru,
- 35 dag masła,
- 1 cytryna lub 1 łyżeczka rozpuszczonego kwasku cytrynowego,
- 8 łyżek wrzącej wody,
- 10 dag migdałów,
- 6 jaj,
- tłuszcz do formy,
- pergamin,
- 35 dag marmolady morelowej lub głogowej,
lukier pomadkowy cytrynowy:
- 30 dag cukru,
- ½ łyżki octu 6%,
- ⅛ l wody,
- 1 cytryna lub 1 łyżeczka rozpuszczonego kwasku cytrynowego,
Przygotowanie:
- Szeroką, prostokątną blachę o niskich bokach wpierw wyłożyć pergaminem (papier do wypieków).
- Później migdały sparzyć, obrać z łupin, zemleć.
Przyrządzić ciasto:
- po pierwsze – stopić masło,
- po drugie – wybić jaja do kociołka,
- po trzecie – dodać cukier, utrzeć,
- po czwarte – wstawić z kociołkiem do drugiego naczynia z wrzącą wodą.
- Na koniec ubijać na parze trzepaczką w kształcie rózgi tak długo, aż masa zgęstnieje, pod koniec ubijania wlewać cienkim strumieniem wrzącą wodę zakwaszoną sokiem z cytryny, zdjąć masę i ubijana stole do zupełnego ostygnięcia.
- Wymieszać lekko z przesianą mąką i migdałami lejąc równocześnie cienkim strumieniem stopione masło.
- Wyłożyć na 1 dużą lub 2 mniejsze prostokątne blachy, wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika, piec 30 – 40 minut.
- Gdy ciasto zrumieni się na jasnozłoty kolor i jest upieczone, wyjąć, lekko schłodzić, zdjąć z blachy, ostrożnie usunąć papier.
- Ostudzić, przekroić w poprzek długości na 2 części, połowę przełożyć marmoladą morelową lub głogową, przykryć drugą połowę, lekko przycisnąć, wyrównać boki.
- Polukrować lukrem pomadkowym cytrynowym.
- Zamiast marmolady można przekładać masą czekoladową, kawową, pomarańczową itp.
- Mazurek królewski można również przyrządzać ciasto bez migdałów, wówczas dodać 5 dag więcej mąki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]