Nalewki owocowe
Nalewki owocowe
Jakie nalewki? –
Porady i sposoby:
- Nalewki owocowe i likiery,
- Do przyrządzania nalewek używamy jedynie spirytusu rektyfikowanego wysokiej jakości.
- Smak wszelkich słodkich nalewek i likierów poprawia dodatek soku cytrynowego i skórki z cytrusów. Do aromatyzowania nalewek owocowych używamy najczęściej wanilii, gałki muszkatołowej, kardamonu, goździków, ziela angielskiego i korzenia arcydzięgla.
- Miód dodaje domowym nalewką specyficzny, szlachetny smak aromat.
- Cukier do słodzenia nalewki czy likieru dodajemy najczęściej w postaci roztworu, więc powinniśmy go rozpuścić w źródlanej wodzie.
- Większość nalewek klarujemy w sposób naturalny w czasie ich dojrzewania, wytrącony osad usuwamy częściowo poprzez dekantację (zlanie z wierzchu) klarownej nalewki, albo przez rurkę a osad przecedzić przez lejek wyłożony kilkakrotnie złożoną gazą opatrunkową.
- Aby alkohol nie parował podczas filtrowania należy przykrywać lejek spodeczkiem, albo plastikową pokrywką.
- Nalewki na owocach z zawartością pektyn (gruszki, jabłka) oraz doprawiane miodem klarują się dłużej i czasami musimy przefiltrować całą objętość płynu.
- Nalewki z dodatkiem mleka często wytrącają żelowaty osad „serka”, który trudno się filtruje, bo zatyka pory tkaniny filtrującej.
- Należy więc najpierw zlać przy pomocy wężyka zlać klarowny płyn znad osadu, osad przefiltrować przez lejek wyłożony podwójnie złożonym ręcznikiem papierowym.
- Nalewki przechowujemy w butelkach z ciemnego szkła, bo często zmieniają one barwę pod wpływem światła.
- Jeżeli wlewamy je do jasnych butelek, to powinniśmy trzymać je w ciemnym pomieszczeniu.
- Na koniec miód, który czasami powinien być zrumieniony, wymaga naczynia emaliowanego albo ze stali nierdzewnej, nigdy nie korzystamy z naczyń aluminiowych.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
