Napoje alkoholowe
Napoje alkoholowe.
Już starożytni alchemicy odkryli poruszającego ‘ducha wina’, czyli spiritus movens, który dodawał inspiracji wielu wielkim z tamtych czasów. Oczywiście w tamtych czasach tajemnica produkcji tego cudownego eliksiru była trzymana niczym w Ameryce, w czasach prohibicji.
Trochę historii
Jednak dochowanie tajemnicy zawsze jest niesłychanie trudne, toteż już w XIII wieku cały proces destylacji został dokładnie opisany przez francuskiego profesora uniwersyteckiego, Arnolda de Villeneuve. W tamtych czasach ludzie czytali znacznie chętniej niż dzisiaj. Wyrób alkoholu bardzo szybko stał się zarówno modnym, jak i zyskownym zajęciem.
Początkowo destylowano wyłącznie wina, ale okazało się z czasem, że można uzyskiwać alkohol również z tańszych i mniej atrakcyjnych produktów, jak z nasion zbóż, głównie z jęczmienia, a także z owoców i melasy cukrowej. Pierwszymi napojami alkoholowymi były ziołowe nalewki zapisywane ludziom przez ówczesnych medyków. Produkowane przez nich samych, oraz przez aptekarzy. Okazało się bowiem, że alkohol wzmacnia działanie lecznicze wielu ziół. Na pomysł, aby napoje te wykorzystać nie tylko do leczenia ciała w czasie choroby, ale również do leczenia ducha, pierwsi wpadli Włosi w XVI wieku, jako że jest to naród wyjątkowych smakoszy obdarzony wielką inwencją kulinarną.
Pierwsze likwory, jak je nazwano, uzyskiwano, zaprawiając spirytus olejkiem różanym. W ten sposób narodziło się znane na całym świecie, straszliwie drogie rosoglio, które w Europie epoki renesansu zrobiło podobną karierę, jak kilka wieków później coca-cola. Francuzi zaś, którzy uwielbiają wszelkie jubileusze, za datę powstania likieru uznają zaś rok 1605, kiedy to bogobojni braciszkowie cystersi z opactwa La Grande Chartreuse, nieopodal Grenoble, zaczęli produkować ten ziołowy trunek pod nazwą Chartreuse właśnie. Dziś ten sam trunek wyrabiają również Hiszpanie w Tarragonie. W ich ślady poszkli również benedyktyni z Normandii, którzy wymyślili słynną “benedyktynkę” (Benedictine)
Tu wpierw kilka propozycji przyrządzania napojów alkoholowych. Domowe wódki, do szybkiego spożycia, wina domowe, wreszcie nalewki owocowe. Słowem, jako przykład domowego wyrobu popularnych alkoholi na każdą okazję.